Ir akmuo gali būti popieriumi


 

Akmens popierius tai popierius, pagamintas iš milteliais paverstų akmenų. Jis buvo sukurtas tam, kad popieriaus gamybai nebereiktų kirsti mūsų planetos medžių ir eikvoti vandens. Popierius pagaminamas smulkinant klintis (kurios yra statybų atliekos) ir paverčiant jas milteliais (kalcio karbonatas). Iš šių miltelių gaminamas popierius, ko pasėkoje saugomi medžiai, vanduo ir nėra naudojamos rūgštys be balikliai, naudojami įprasto popieriaus gamybos industrijoje. Siekiant pagaminti 1 toną tradicinio popieriaus yra nukertama 18 medžių ir suvartojama 2770 litrų vandens. Akmens popieriaus gamybai šie resurai yra išsaugomi ir pasinaudojus klinčių atliekomis iš statybviečių pagaminamas tvirtas ir vandeniui atsparus akmens popierius. Akmens popieriaus produktus galima rūšiuoti kartu su plastiku (HDPE). Degdamas akmens popierius neišskiria nuodingų dujų, o 200 mikronų storio popierius saulės šviesoje (10 valandų per dieną) kaip kiaušinio lukštas suyra per 9-12 mėnesių.


! Pamirškite stresą, kurį patiriate, kai apipilate savo užrašus kava - akmens popieriaus užrašų knygutės yra atsparios tiek vandeniui, tiek daugumai kitų skysčių, su kuriais susiduriame buityje.

! Jei pabandysite perplėšti itin ploną akmens popieriaus knygutės lapą – labai nustebsite. Prieš plyšdamas popierius tempiasi it būtų guminis, todėl reikia įdėti nemažai pastangų, kad jį suplėšyti.
! Nustebsite, tačiau rašyti ant akmens popieriaus yra maloniau nei ant tradicinio popieriaus. Tradicinis popierius sudarytas iš miniatiūrinių medienos grūdelių, o akmens popierius iš akmens miltelių. Rašant ant akmens popieriaus rašymo priemonė paviršiumi juda sklandžiau ir maloniau.

Naudodami akmens popierių prisidėkite prie gamtos saugojimo ir įkvepkite tai daryti kitus.

Komentarai